Techniek/ Mijn lijf en mijn kleren

Deze week hebben we nieuwe tafelgroepjes gemaakt. We deden geheugen spelletjes die ons konden helpen goed te onthouden in welk groepje we zitten. We hebben technische spelletjes  gedaan in de tafelgroepen.
We vierden deze week de verjaardag van Mozes en mezelf. We hebben 2 biscuittaarten gebakken en kregen van Els toeters en blazers. Ik zorgde voor grote ballonnen en het feesten kon niet meer stuk.
We laten de technieken even voor wat ze zijn, en kozen een nieuw project: MIJN LIJF EN MIJN KLEREN. We brainstormden rond het thema en scanden ons hele lichaam en onze kleerkast. Volgende week gaan we verdere invulling geven aan ons project. We maakten een achtergrond van mozaïek met gescheurd zijdepapier, waarop we ons een figuur  in aquarel van onszelf gaan plakken. Daar zijn we nog volop mee bezig. Dit was het contract van deze week. Ook alle kinderen van de 2de kleuterklas maken zo’n zelfportret .
Op woensdag zijn we gaan zwemmen, op vrijdag werkten we in ons schriftboekje en zijn we gaan aperitieven bij Phoebe. Zij maakte met haar kinderen voertuigen van fruit en groenten. Het geeft ons echt gesmaakt, we waren zelfs een beetje gulzig…

 

Lees meer

Voertuigen maken van fruit en groenten.

Voertuigen maken van fruit en groeten. 

– Met appel en druif hebben we een auto gemaakt. (fruit)
– Met tomaat, komkommer en paprika hebben we een boot gemaakt. (groenten)
Als we klaar waren, hebben de kinderen van Kristin komen aperitieven in de klas.

Lees meer

Project voertuigen

Wat hebben we deze week gedaan?

– We hebben soep gemaakt met paprika en courgette.
De courgette en paprika wassen, nadenken over welk materiaal we nodig hebben (snijplanken, mesjes, pot,…), de groenten schillen en in stukken snijden, de groenten in de soepmaker doen, laten koken, water toevoegen, kruiden en laten mixen.
Massage van de handen per 2. Ik heb de kinderen door elkaar gemixt en duo groepjes gemaakt, ze moeten tegenover elkaar zitten op de bank. Elk krijgen ze op hun handen wat talkpoeder. Ze wrijven, knijpen, duwen, drukken, kietelen,… elkaars handen.
– Een A3 prent laten schilderen binnen de lijnen. Ze mogen zelf een voertuig kiezen, daarna mogen ze zelf een borstel kiezen (rekening houden grote vlakken = dikke borstels, kleine vlakken = dunne bostel). Aandacht besteden aan traag schilderen, fijn schilderen, …
– Het spel wat is het spelen per 2 (ipv mensen zijn het voertuigen).
Geluiden van voertuigen beluisteren op de computer + benoemen welk voertuig het is.
– De vrije teksten schrijven verder schrijven, de projectwoorden uit de vrije tekst halen.
Schrift met de 3e kleuters.
– Een inlegpuzzel van Gilles over voertuigen. We leggen alle puzzelstukjes in de kring. 1 kindje komt eigenschappen zeggen over een voertuig, de andere kinderen mogen raden, wie het juist heeft mag het stukje in de puzzel stoppen.
Coöperatieve werkvorm: tafelgroepjes. De kinderen zitten aan hun tafelgroepje. Op elke tafel ligt een andere opdracht die ze samen moeten uitvoeren.
*Voertuigen zoeken in een A3 prent en een zwart/wit voertuig erbij leggen. (verwoorden welke     voertuigen het zijn).
*Samen een voertuig kiezen, die ze met blokken namaken. Ze krijgen enkel blokken en knopen          die ze eventueel als wielen kunnen gebruiken.
*Ze krijgen een stappenplan om een voertuig te tekenen. Ze beslissen samen welk voertuig ze kiezen, samen het voertuig tekenen.
*Wat is het? spel spelen in 2 groepjes. Ze moeten ja/neen vragen stellen aan elkaar, tot ze      uitkomen bij het juiste voertuig.
*Er liggen allerlei soorten voertuigen op tafel. 1 kindje zegt eigenschappen van één voertuig, de      andere kinderen moeten zo snel mogelijk het voertuig vinden en er met een vliegenmepper op slaan.
– Gaan zwemmen.
– Pickycontract zowel voor de 2e en 3e kleuters: ruimtelijk inzicht. Een figuur correct na leggen. Werken van boven naar beneden en van links naar rechts.
– Morgen gaan we voertuigen maken van fruit en groenten.
Liedje herhalen en mee spelen.

Voor volgende week:
– We gaan een paasmandje maken.
– Vrijdag 23 maart werken we rond vriendschap.

Fijn weekend toegewenst.
Lees meer

Achter de schermen bij ‘De Grote Post’

Vandaag gingen we op uitstap naar ‘De Grote Post.’

We bekeken geen voorstelling, maar leerden hoe het eraan toe gaat bij cultuurcentrum ‘De Grote Post.’

We kregen een zeeeeeer uitgebreide rondleiding en mochten zelfs backstage gaan.

De medewerkers waren ook zo vriendelijk om telkens uit te leggen wat hun taak was.

Scholenbeurs

Deze vrijdag zijn de 6des naar de scholenbeurs geweest.

We leerden op een fijne manier kennismaken met de verschillende scholen die aanwezig waren en de verschillende opleidingen die we er kunnen volgen.

Hier zie je enkele sfeerfoto’s.

Techniekweek

 

 

Deze week hebben we nog verder geëxperimenteerd rond magnetisme. Als contract maakten de kinderen de piky magneetpuzzel. We keken ook hoe snel de dingen naar beneden vallen. We probeerden te zoeken hoe het kwam dat een bepaald voorwerp sneller of trager valt dan een ander en sorteerden de voorwerpen van snel tot traag vallend , van  zwaar tot licht en van groot tot klein. We zagen dat de rangschikking telkens anders was. We merkten ook dat 2 gelijke voorwerpen niet altijd even rap naar beneden vallen, maar dat het er van af hangt hoe je ze laat vallen.
We hebben het ook gehad over de luchtdruk en leerden dat de luchtdruk hoog of laag kan zijn. Dit konden we mooi aantonen adhv een ballon: als de druk in de opgeblazen ballon te hoog wordt, wil de lucht ontsnappen. We hadden het over de zuigende  en de voortduwende kracht van lucht en probeerden lichte bonen over te brengen met een rietje , en dingen te laten voortbewegen door te zuigen door ons rietje zonder de voorwerpen aan te raken.
De kinderen organiseerden wedstrijdjes waarin ze de meeste bonen probeerden over te brengen zonder ze te laten vallen, wattebolletjes om ter verst blaasden en ze zochten de voorwerpen uit die het snelst naar beneden vallen.
De kinderen leerden ook naaien met veters en houten naaiborden. Verder kleurden we sneeuwklokjes in, leerden we een liedje over krokussen en werkten de oudste kinderen in hun schriftboekje.

 

 

Lees meer