EXTRA EDITIE maandag 11 juni 2018

 FORUM 

Wijziging in het programma.
Deze vrijdag zal het forum niet door de zesdejaars gegeven worden, maar wel door de kleuters die op kamp geweest zijn.
Volgende week is het dan aan de zesdes

 

 SCHOOLSTRAAT 

Dag ouders, kinderen en collega’s,
 
 
Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: sinds enkele weken staan we elke vrijdagmorgen met de kinderen en ouders van leefschool De Vlieger kleurrijk actie te voeren op straat. Met die actie vragen we aandacht voor propere lucht in de omgeving van de school en ook voor de veiligheid van voetgangers, fietsers en de kinderen die door hun ouders met de auto naar school worden gebracht. We dromen van een leefbare stad met een betere luchtkwaliteit, een stad waar ouders zonder zorgen hun kinderen veilig naar school kunnen brengen.
 
Dit kunnen we niet op eigen houtje realiseren en daarom nodigen we jullie graag uit om op 15 juni en 22 juni (8u10 - 8u35) samen met ons een kopje koffie te drinken aan de schoolpoort! We willen op die twee momenten met jullie bespreken hoe we in de toekomst van het stukje Rogierlaan voor de school een ‘schoolstraat’ kunnen maken. Het is de bedoeling dat de straat aan het begin van de schooldag een half uurtje wordt afgezet zodat er enkel doorgaand verkeer mogelijk is te voet of met de fiets.
 
Nadien evalueren we graag met buurtbewoners, ouders, collega’s en politie. Als alles vlot verloopt kunnen we er misschien samen onze schouders onder zetten om van onze straat een schoolstraat te maken vanaf september.
 
Hopelijk tot dan!
Het Vliegerteam
 
 
Wat is een schoolstraat?
 
Een schoolstraat is een straat die aan het begin van de schooldag gedurende een half uur wordt afgezet. Met uitzondering van hulp- en nutsdiensten is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De straat is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Bewoners kunnen de straat steeds uitrijden, maar niet inrijden. Mensen die werken in de buurt mogen in hun garage parkeren. Wie met de auto komt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan.
 
Waarom een schoolstraat?
Aan het begin en aan het einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolpoort vaak in een chaotisch samenspel van auto's, fietsers en voetgangers. Deze verkeerschaos veroorzaakt tijdens de ochtendspits aan de schoolpoort heel wat fijn stof en uitlaatgassen. Dit zorgt niet alleen voor slechte luchtkwaliteit buiten, maar ook binnenin de school! De lucht blijft daar hangen voor de rest van de dag.

 

De verkeerschaos zorgt tevens voor vele ergernissen op vlak van verkeersveiligheid en gebruik van de schoolomgeving. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel: steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school want de omgeving van de school is steeds gevaarlijker omdat steeds meer ouders hun kinderen met de auto naar school brengen …
Een schoolstraat doorbreekt de vicieuze cirkel en biedt een oplossing voor de verkeersdrukte! Uit ervaring blijkt dat meer ouders kiezen om te voet of met de fiets te komen in plaats van met de auto. De omgeving rond de schoolpoort wordt rustiger en aangenamer.
Door de straat verkeersvrij te maken, kan de schoolomgeving voor kinderen en jongeren heel wat meer betekenen. Plaats die auto’s innamen, komt vrij voor voetgangers, fietsers, groen, ontmoeting, beweging en recreatie. Helaas zijn schoolomgevingen vandaag vaak drukke plaatsen met veel gemotoriseerd verkeer en weinig plaats voor de leerlingen zelf. Een schoolstraat kan dus een belangrijke eerste stap vormen richting een aangename en gezonde schoolomgeving.
Een autovrije schoolomgeving kan nog meer betekenen voor de gezondheid. Door meer plaats te geven aan voetgangers en fietsers zullen weggebruikers in de schoolomgeving veel meer actief bewegen. De effecten op de gezondheid zijn erg groot.
 
Copyright © Leefschool De Vlieger, All rights reserved.

Wil je niet langer emails met 'VLIEGERNIEUWS' ontvangen?
You can unsubscribe from this list.