Techniekweek

 

 

Deze week hebben we nog verder geëxperimenteerd rond magnetisme. Als contract maakten de kinderen de piky magneetpuzzel. We keken ook hoe snel de dingen naar beneden vallen. We probeerden te zoeken hoe het kwam dat een bepaald voorwerp sneller of trager valt dan een ander en sorteerden de voorwerpen van snel tot traag vallend , van  zwaar tot licht en van groot tot klein. We zagen dat de rangschikking telkens anders was. We merkten ook dat 2 gelijke voorwerpen niet altijd even rap naar beneden vallen, maar dat het er van af hangt hoe je ze laat vallen.
We hebben het ook gehad over de luchtdruk en leerden dat de luchtdruk hoog of laag kan zijn. Dit konden we mooi aantonen adhv een ballon: als de druk in de opgeblazen ballon te hoog wordt, wil de lucht ontsnappen. We hadden het over de zuigende  en de voortduwende kracht van lucht en probeerden lichte bonen over te brengen met een rietje , en dingen te laten voortbewegen door te zuigen door ons rietje zonder de voorwerpen aan te raken.
De kinderen organiseerden wedstrijdjes waarin ze de meeste bonen probeerden over te brengen zonder ze te laten vallen, wattebolletjes om ter verst blaasden en ze zochten de voorwerpen uit die het snelst naar beneden vallen.
De kinderen leerden ook naaien met veters en houten naaiborden. Verder kleurden we sneeuwklokjes in, leerden we een liedje over krokussen en werkten de oudste kinderen in hun schriftboekje.